onsdag den 3. april 2013

Spar penge på madbudgettet - Gode råd

De fleste ting jeg nævner her, er nok egentlig indlysende,
men nogle gange hjælper det er se tingene 'sort på hvidt'.
Her er min 10 øre med spare tips til madbudgettet.

Det første man skal gøre, er at finde ud af hvad beløbet for husholdningsbudgettet egentlig er.
Jeg har taget den samlede indkomst, minusset; faste udgifter (budgetkontoen), diverse beløbet (til uforudsete udgifter, fornøjelser, gaver, tøj osv.) og lommepenge. Det beløb der er tilbage, er til husholdning altså madbudget.

Så skal man naturligvis overholde sit budget, enten på uge eller månedsbasis (ja, eller årsbasis).
 Sådan at man regner ud hvad man har pr uge, og overholder det beløb. Eller regner ud hvad man har pr måned, og har holdt sig under det beløb når måneden er omme.
Alt efter hvad ens budget ligger på, må man vælge hvordan man vil leve efter det; prioritere man at spise ude ind i mellem, spise økologisk, dyrere retter, kød fra slagteren osv. - kan man kompensere ved at spise virkelig billigt andre dage, fx kødfrie retter med få ingredienser, som fx grød.
Det kan også være man er nød til eller bare vælger, at spise billige retter til hverdag. Så er der masser af opskrifter som kan strækkes, så der er mad til flere dage, ved at spæde op med grøntsager. Man kan vælge kun at købe kød på tilbud, eller nedsat væsentligt pga. holdbarhedsdatoen, og så lave sin madplan ud fra de ting man allerede har købt billigt.

Vi bruger månedsmodellen med budgettet, for jeg handler kun ind én gang om ugen.
Jo flere gange man køber ind, jo dyrere bliver det på sigt, for der ryger næsten altid en enkelt (eller flere) ekstra ting i kurven, som man ikke havde planlagt at købe.
Så det kan anbefales kun at handle ind 1 gang om ugen, efter indkøbsliste.

Når man så handler ind, så er der altid noget som ikke er på indkøbslisten, som frister.
Det kan fx være et godt tilbud. Her må man overveje om man egentlig spare noget.. Hvis der fx er chokolade på tilbud, og jeg ikke ville have købt chokolade under normale omstændigheder - Så har jeg altså ikke sparet noget. Hvor i mod, er der fx kød på tilbud, som jeg ved med sikkerhed at vi skal bruge før eller siden, så er der penge at spare.
Man skal også være opmærksom på, når man har købt noget på tilbud, om man bruger større mængde end ellers 'fordi man har rigeligt'. Fx bleer bruger man samme antal uanset pris, men har man købt fx sodavand på tilbud, drikker man måske en ekstra fordi man har den liggende - så har man ikke sparet, men i stedet hævet sin 'levestandart'.

En anden ting kan friste i supermarkedet er spotvarer og 'tingel-tangel' (Fx pynteting, legetøj, film osv - alt der ikke er mad/husholdning).
Hvis man ikke har råd overhovedet, så gå forbi og lad være at kigge på varerne - det er så nemt at lade sig friste!
Man kan også vælge at bruge sine 'lommepenge' på tingel-tangel, så det ikke går ud over madbudgettet. Og så er det en god ide, hvis man skelner mellem om man lige falder over noget man godt kan bruge, eller om det er noget man rent faktisk mangler og før har tænkt på at man gerne vil købe - Altså enten er det Nice-to-have eller Need-to-have.

Men man køber jo ind efter sin indkøbsliste, men hvilke varer skal man vælge?
 Mærkevarerne eller discountudgaven? Den store pakning eller den lille? Man skal gøre op med sig selv (og sin økonomi) hvor mange og hvilke, varer der skal være mærkevarer. Fx er der stor forskel på billig og dyr kaffe, men det er jo et spørgsmål om smag og behag, og i sidste ende, pengepung. Den nemmeste måde at sammenligne priser, er ved at se på kg-prisen på varen (den står som regel nederst i højre hjørne på prisskiltet på hylden). Så vil man opdage, at man ikke nødvendigvis sparer penge ved at vælge storkøb. Og så husk at tænke på hvor længe varerne kan holde sig, kan det fryses, fylder det nu alt pladsen i skabet? osv.

Indkøbslisten er rigtig vigtig - det er her hele planlægningen ligger. Listen kan skrives efter madplan, mere om madplaner senere..

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...