torsdag den 4. april 2013

Spar penge på madbudgettet - Lav madplan

Planlægning er nøgleordet til besparelser, sådan er det bare.

Vi bruger madplan, og det virker. Jeg startede med at lave en liste på ca 50 retter som vi godt kan lide.
I hver uge er der madplan for 5 dage, det giver plads til at spise ude, take away, rester, rugbrød
eller hvis man impulsivt får lyst til et-eller-andet fra fryseren.
Når man laver sin madplan, så lav for minimum 4 uger af gangen, så man ikke skal sidde hver uge og 'finde på'.
Fx kan man have 4 forskellige 4-ugers-madplaner som man veksler imellem.
Når man vælger retter til en uge, så sørg for at ingredienserne går igen de forskellige dage,
så der ikke ligger fx friske grøntsager, halve mælkeprodukter osv. og bliver kedelige/for gamle i køleskabet.
For at gøre det nemmere for sig selv, er det en god ide at lave dobbelt (eller større) portioner af fryseegnede retter, som fx frikadeller, kødsovs osv.
Så er der nem aftensmad til en dag med travlhed.

Jeg har lavet en liste med inspiration til madplan, delt i selve retten, tilbehør og grønt
- det kan selvfølgelig kombineres på kryds og tværs, opskrifterne kan varieres som man selv foretrækker osv.

Hakket kød:
Kødsovs
Frikadeller
Lasagne
Mousakka
Farserede porrer
Oksekød i BBQ
Skinkekød i chilli
Millionbøf
Krebbinetter
Kødboller
Chili con carne
Forloren hare/farsbrød
Hakkebøffer/burgerbøffer
Pariserbøf
Fyldte peberfrugter

Kylling/kalkun:
Kylling med pikantost, pakket i bacon
Nuggets
Gordon Bleu
Kylling i spinat
Kylling med peanutbutter/chilli
Kyllingeburger

Fisk:
Tunmousse
Fiskefrikadeller
Fiskefilet
Fiskepinde

Retter som kan laves med hvad-som-helst-kød (kylling/kalkun/svin/okse/rejer):
Wok
Pizza
Pitabrød
Wraps (tortilla, taco, madpandekager)
Fyldt pasta
Pastasalat
Risret/risotto

"Fastfood":
Pizza
Burger/kyllingeburger
Hotdogs
Kebab/okseruller
Pølsemix
Bagekartoffel med salat, dressing og skinke/kylling/rejer

Andre billige retter:
Brændende kærlighed
Gullash
Tarteletter (kylling/rejer)
Tærte (spinat/skinke/broccoli)
Suppe (kartoffel-porrer/tomatsuppe/klar suppe)
Medister/grillpølser/røde pølser
Hamburgerryg/skinke
Biksemad
Pasta carbonara
Risengrød
Æggekage

Tilbehør:
Ris (kogt, stegt)
Kartofler (kogt, bagt, stegt, pomfritter, mos, røsti, kartoffelsalat)
Nudler (kogt, stegt)
Pasta (hjemmelavet, frisk, spaghetti, pastaskruer, suppehorn)
Bønner, linser, bulgur

Grønt:
Grønsager fra frostposer
Blandet salat, tomatsalat, bønnesalat,
Wokgrønt i strimler 
Kogte gulerødder, blomkål, broccoli
Majs & ærter
Gulerods- og agurkestave (evt babymajs, peberfrugt i strimler osv)
Råkost

Foreslagne på listen er billige retter, se også generelle råd om at spare penge på madbudgettet

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...